Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding - Happy with Yoga (2024)

Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding - Happy with Yoga (1)

Een chakra is een energiepunt in je lichaam, een draaiend wiel van energie. Het woord chakra komt uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’.

Er zijn meerdere chakra’s in ons hele lichaam, maar we spreken meestal alleen over de 7 hoofdchakra’s die zich op de middellijn van het lichaam bevinden. Elke chakra heeft een eigen functie en eigenschappen.

Bestaan chakra’s echt?

Of chakra’s daadwerkelijk bestaan of dat het meer om een schematische voorstelling gaat, is zowel binnen als buiten de yogawereld een continu onderwerp van discussie.

Ik ben veel beginnende Yogi’s tegengekomen die na enkele lessen alweer gestopt zijn met Yoga omdat ze een meditatie moesten doen waarin verwezen werd naar de chakra’s, of dat hen verteld werd dat ze hun chakra’s moesten openen. Natuurlijk vind ik dat ontzettend jammer. ‘Geloven in de chakra’s’ is namelijk helemaal niet noodzakelijk om de voordelen van chakra oefeningen te ervaren. – Rolf

Hetchakra systeem helpt je om bepaalde oefeningen en ervaringen letterlijk te kunnen ‘plaatsen in je lichaam’. Je kunt ze dus misschien niet zien, maar je kunt chakra’s wel voelen.

Het maakt dus niet uit of je wel of niet in het bestaan van Chakra’s gelooft, want het systeem kan voor iedereen behulpzaam zijn.

In de video hieronder en de rest van dit blog vertel ik je graag meer over de chakra’s.

Wat doen chakra’s?

Chakra’s zorgen ervoor dat de energie goed door ons lichaam kan stromen. Als de chakra’s in balans zijn, dan voel je je goed en ervaar je veel flow in je leven.

Om chakra’s te begrijpen is het dus noodzakelijk dat je gelooft dat alles in de wereld bestaat uit energie. Die energie, ook wel prana genoemd, kunnen we niet zien, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.

Prana stroomt via energiebanen, oftewel nadi’s, door ons heen. De 7 chakra’s liggen langs deze belangrijke kanalen en staan met elkaar in verbinding.

De zeven Chakra’s

De 7 meest bekende chakra’s zijn: muladhara, swadhistana, manipura, anahata, vishuddha, ajna, sahasrara.Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn eigen kenmerken die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Deze chakra’s bevinden zich langs de wervelkolom.

Onderaan de wervelkolom zit muladhara, net onder de navel zit swadhistana, net boven de navel vind je manipura, bij het hart bevindt zich anahata, bij de keel zit het vishuddha chakra, tussen de wenkbrauwen zit ajna chakra en bovenaan de kruin zit sahasrara chakra.

Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan.

1. Het eerste Chakra

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Muladharazorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

Klik hier om meer te lezen over het eerste chakra.

2. Het tweede Chakra

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd.

Swadhistanastaat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Klik hier om meer te lezen over het tweede chakra.

3. Het derde Chakra

Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipurain evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Klik hier om meer te lezen over het derde chakra.

4. Het vierde Chakra

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Dit energiepuntstaat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het vierde chakra.

5. Het vijfde Chakra

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Dit vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd.

Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

Klik hier om meer te lezen over het vijfde chakra.

6. Het zesde Chakra

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Klik hier om meer te lezen over het zesde chakra.

7. Het zevende Chakra

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen.

Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook welSahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Klik hier om meer te lezen over het zevende chakra.

Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding - Happy with Yoga (2)

© Happy with Yoga

Hoe zien chakra’s eruit?

Chakra’s kunnen we niet met het blote oog zien, maar ze worden vaak omschreven en visueel gemaakt als een soort trechters of draaikolken. Ze draaien rond als een wiel, vandaar dus ook de naam ‘chakra’.

Je kunt je dus voorstellen dat een chakra die uit balans is niet op de juiste snelheid draait.

Chakra’s worden allemaal gekoppeld aan een andere kleur. In dit blog en de Infographic hieronder krijg je daar een beter beeld van.

Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding - Happy with Yoga (3)

Hoe raken chakra’s uit balans?

Medische wetenschap heeft aangetoond dat chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.

Bij veel mensen is het eerste chakra uit balans of zwak ontwikkeld en dit resulteert in klachten zoals angst en onzekerheid.

Een zwak eerste chakra kan je bijvoorbeeld herkennen aan:

  • Weinig fysieke energie.
  • Hoe je je voelt is sterk afhankelijk van externe factoren. Als alles goed gaat voel jij je ook prima, maar als dingen niet gaan zoals gepland voel je je angstig en onzeker en zit je niet lekker in je vel.
  • Je hebt weinig vertrouwen in dingen die buiten je ‘comfort zone’ liggen.
  • Je gelooft dat geld je zekerheid kan geven.
  • Overige signalen zoals: eetstoornissen, pijn aan benen en voeten, zwak immuunsysteem.

View this post on Instagram

All energies in the body can be excessive or deficient. You can increase your energy in order to deal with a situation or decrease your energy in order to run away from it. This is basic programming hardwired in our nervous system. It’s a survival instinct and it’s here to protect you. However, these survival instincts can become excessive or deficient over time, causing us to increase or decrease our energy too much in certain situations. This is another layer of programming and and it will make us view the world around us through a colored lens. The more I do and study Yoga, the more I realize that finding balance is really what it’s all about. Yoga literally means union. It’s about finding a healthy balance between the energies in the body and nervous system. The balance between energies is where the magic happens. When balanced, mr. autopilot is switched off and we are able to look objectively to a particular situation and make a conscious decision. More often than not, this is a much better decision that helps us move forward and grow instead of getting us more stuck in life. Enjoy your Friday Yogi’s! ✌️💚

A post shared by Happy with Yoga | Rolf & Mel (@happywithyoga) on

Doordat het eerste chakra het ‘basis-chakra’ is, werken de andere energiepunten in je lichaam ook minder goed als dit eerste chakra uit balans is.

Chakra blokkade test

Je kunt er zelf achterkomen of je chakra’s uit balans zijn met behulp van een chakra blokkade test. Chakra blokkade testen omvatten vragen of stellingen die te maken hebben met de verschillende chakra’s.

De vragen gaan over de thema’s die bij de chakra’s horen. Zo kom je voor het eerste chakra vragen tegen over veiligheid en de natuur en bij het tweede chakra over creativiteit en seksualiteit.

Een aantal voorbeelden van vragen die je tegen kunt komen bij een chakra blokkade test zijn:

  • Doe je regelmatig aan lichaamsbeweging?
  • Kun je je gevoelens uiten?
  • Hoe is je dagelijkse energieniveau?
  • Hou je van jezelf?
  • Spreek je jezelf uit?
  • Ben je visueel ingesteld?
  • Mediteer je wel eens?

Aan de hand van jouw antwoorden ontdek je welke chakra’s meer aandacht nodig hebben.

Breng je chakra’s in balans

Een van de beste manieren om de chakra’s in balans te brengen, is door middel van yoga en meditatie.

Alle houdingen en technieken zijn ontwikkeld om bepaalde lichaamsdelen te stimuleren, zodat de energie daar goed door heen kan stromen. Oftewel om de chakra’s te openen dus!

Ben je nu al razend enthousiast over de chakra’s en wil je aan de slag om deze in balans te krijgen of houden? Bekijk dan eens onze Yoga Nidra Reis door de Chakra’s cursus!

In dit blog besteden we uitgebreid aandacht aan deze cursus zodat je een nog beter beeld krijgt van wat het je kan brengen.

Chakra’s openen

Met ‘chakra’s openen‘ wordt bedoeld dat je de balans in de chakra’s weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig, angstig of depressief voelt. Je lost chakra blokkades op.

Een van de makkelijkste manieren om chakra’s te openen is met behulp van de ademhaling.

Als je oppervlakkig en gejaagd ademt, benut je niet de volledig capaciteit van je longen. Kortom, de adem komt niet onder in het bekken bij je eerste chakra, waardoor deze uit balans is.

Een oppervlakkige en hoge ademhaling in de borst creëert angst, onzekerheid en stress. Je geeft je onderbewuste een seintje dat je op de vlucht bent en moet vrezen voor je leven. Dit klopt helemaal als je je bedenkt dat je je angstig voelt doordat de ademhaling het onderste chakra niet bereikt. Als je je angstig en onzeker voelt, betekent dit namelijk dat je eerste chakra uit balans is. – Rolf

Stuur je de adem wel naar onder in het bekken, dan zal je onderbewuste een seintje krijgen dat je kunt kalmeren en je kunt focussen. Oftewel, je bent minder onzeker en angstig.

Wat is chakra Yoga?

Chakra Yoga is een vorm van yoga waarbij je de chakra’s stimuleert. Eigenlijk is alle yoga chakra yoga, want alle yoga vormen hebben namelijk effect op de chakra’s.

Het enige verschil is dat het vaak niet genoemd wordt door docenten, omdat het vaak als zweverig wordt beschouwd.

Bij Chakra yoga staan de mensen die hier aan mee doen er bewust voor open en kan het ‘beestje’ gewoon bij het naampje genoemd worden.

Chakra oefeningen

Iedere chakra kent zijn eigen oefeningen en houdingen om de desbetreffende chakra te openen en in balans te brengen.

Zo kan je bijvoorbeeld muladhara stimuleren door aardende oefeningen te doen. Voor het hartchakra zijn hartopeners fijn en voor het kruinchakra is bijvoorbeeld de hoofdstand heel geschikt.

Wanneer je merkt dat oefeningen ervoor zorgen dat je kalmer wordt, geduldiger en de bereidheid om minder gehaast te zijn en op een plek te blijven, dan weet je dat ze effect hebben op je chakra’s.

Meestal werk je echter niet met een chakra tegelijk, maar focus je op het in balans brengen van het hele chakra systeem.

Meditatie voor de Chakra’s

Een fijne manier om de chakra’s in balans te brengen is door middel van een chakrameditatie.

Je focust je in de meditatie steeds op de verschillende gebieden in het lichaam waar dit wiel van energie zich bevindt en stuurt daar de ademhaling naar toe.

Nu is dit natuurlijk een simpele uitleg, maar hier komt de essentie van de meditatie wel op neer. Ook kun je bepaalde visualisaties gebruiken om de werking van de Chakra’s te stimuleren.

Een complete geleide Chakra meditatie vind je in deze video:

Mijn ervaringen met de chakra’s

Rolf: Ik vond het zelf allemaal best wel zweverig klinken toen ik er voor het eerst over hoorde, maar toen ik er een beetje dieper naar ging kijken en het ook ging koppelen aan de wetenschap, vond ik het eigenlijk een heel erg logische benadering van hoe wij als mensen zijn opgebouwd.

Conclusie

Chakra’s hebben een belangrijke functie in ons lichaam en ondanks dat we ze niet kunnen zien, kunnen we ze wel voelen. Bestempel het systeem dus niet meteen als zweverig en stel je open om zelf te ervaren hoe het allemaal werkt.

Wees gewoon ‘open-minded’ en kijk welke effecten de oefeningen op je lichaam en geest hebben.

Ik hoop dat je zo wat beter in staat bent om te begrijpen wat Chakra’s zijn en hoe ze werken. Nu hoef je niet gelijk je yogadocent raar aan te kijken als hij of zij hier een keer over begint ;).

Als je nog vragen hebt over chakra’s kan je ze natuurlijk in de reacties hieronder plaatsen. Ik zal m’n best doen om ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden!

Dit vind jij ook leuk!

  • Derde Oog handleiding – Alles over het zesde chakra Ajna
  • Chakra kleuren en hun betekenis
  • Kruinchakra handleiding – Alles over het zevende chakra Sahasrara
  • Keelchakra handleiding – Alles over het vijfde chakra Vishuddhi
Chakra uitleg: een niet-zweverige handleiding - Happy with Yoga (2024)
Top Articles
Las Vegas Aces vs. Washington Mystics Live Score and Stats - June 29, 2024 Gametracker
Aces vs Mystics Predictions, Picks & Odds – 6-29
Tripadvisor Antigua Forum
Milkhater05 Of
Understanding Filmyzilla - A Comprehensive Guide to Movies
Td Share The Green Referral Credit
Victoria Tortilla & Tamales Factory Menu
Best Restaurants In Nyack On The Water
Omniplex Cinema Dublin - Rathmines | Cinema Listings
United Center: Home of the Chicago Bulls & Chicago Blackhawks - The Stadiums Guide
Cpcon Protection Priority Focus
19 Dollar Fortnite Card Copypasta
2 værelses hus i Ejby
The Land Book 9 Release Date 2023
Culver's Flavor Of The Day Paducah Ky
What Is Opm1 Treas 310 Deposit
SAP Secure Login Service for SAP GUI Now Available
Walgreens Boots Alliance, Inc.: Konsensus der Analysten und Kursziel | A12HJF | US9314271084 | MarketScreener
Pennymac Mortgage Investment Trust (PMT) Precio de acciones, noticias, cotización e historial de yahoo - Yahoo Finance
Stanley Steemer Medford Oregon
Dtlr On 87Th Cottage Grove
Brookdale Okta Login
Zipcar Miami Airport
Dabs Utah State Liquor Store #09 - Murray
Metv Plus Schedule Today Near Texas
Solar Smash Secret Achievements List 2023
Mcclure Nba Dfs
Los Garroberros Menu
Handshoe's Flea Market & Salvage Llc Photos
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Ret Paladin Phase 2 Bis Wotlk
Exploring The Craigslist Washington DC Marketplace - A Complete Overview
Gunsmoke Tv Series Wiki
Etfcu Routing Number
Amerikaanse dollar bestellen | USD kopen
Denise Frazier Leak
Liberty Prime Poster
Most Popular Pub food in Lipetsk, Lipetsk Oblast, Russia
Rimworld Prison Break
Pho Outdoor Seating Near Me
Gofish Dating
Wlox Jail Docket
Ticket To Paradise Showtimes Near Laemmle Newhall
https://www.hulu.com/series/amish-haunting-96e9c592-7006-47d6-bb8f-265e9ef174ec
Pulaski County Busted Newspaper
Optum Director Salary
Z93 Local News Monticello Ky
600 Aviator Court Vandalia Oh 45377
Southwest Flight 238
Fraction Button On Ti-84 Plus Ce
Opsahl Kostel Funeral Home & Crematory Yankton
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5387

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.